Andrzej Stasiuk “Calatorind spre Babadag”

26112007_stasiuk_ciemny.jpg

“Calatorind spre Babadag” nu este, asa cum ar parea la prima vedere, un simplu jurnal de calatorie, nu este un ghid turistic prin locuri mai putin umblate, asa cum nu este nici descrierea unei singure calatorii, ci chintesenta mai multor incursiuni initiatice in adancul unui continent accesibil tuturor, si totusi ignorat cu desavarsire, caci scriitorul pare sa fi dezvoltat o atractie de-a dreptul patologica spre locuri uitate de lume “pe care le iubesc cu o dragoste lipsita de speranta”, marturiseste el, spre zone periferice ale existentei umane, guvernate inca de reguli arhetipale, spre zone unde regnul animal convietuieste in deplina armonie cu oamenii, ba chiar constituie in continuare nucleul existentei, asa cum trebuie sa fi fost si la inceputul vremurilor. Inrudita, din punct de vedere formal, cu formula “romanului metafizic al drumului”, cu experienta on the road A la Jack Kerouak – de altfel Andrzej Stasiuk a declarat candva intr-un interviu ca i-ar fi placut sa scrie un on the road polonez – proza scriitorului polonez nu propune un stil de viata si Stasiuk nu se erijeaza in formatorul unei noi mentalitati, viziuni sau a unui nou gust.Considerata in mod neinspirat un roman, cartea lui Stasiuk este mai degraba un tratat despre un spatiu subiectiv, despre locuri incremenite intr-un timp bizar, deoarece eludeaza oricaror reguli obiective. Este o calatorie mentala, spirituala, in adancul mentalitatii locuitorilor acelei parti a Europei care a fost intotdeauna considerata “de rang inferior”, “de calitate mai proasta”, “inapoiata”, “primitiva”, “retrograda”, ba chiar “barbara”. Calatorind spre Babadag reprezinta descrierea intima pana la vulnerabilitate, as putea spune, a unor calatorii intreprinse intr-un spatiu geografic aparte, o descriere pe care incearca s-o faca mai veritabila, cautandu-i reflectia si confirmarea in spatiul literaturii.

Carturesti & RAO & Institutul Polonez va invita la lansarea cartii “Calatorind spre Babadag”, luni 26.11/18h00, lansare ce va avea loc in prezenta autorului Andrzej Stasiuk.

Andrzej Stasiuk (n. 1960, Varsovia) este prozator, poet, eseist si critic literar. Ca prozator, a publicat – printre altele – volumele “Mury Hebronu” (Zidurile Hebronului), “Bialy kruk” (Corbul alb), “Opowiesci galicyjskie” (Povestiri din Galitia), “Dukla”, “Jak zostalem pisarzem”, “Dziewiec” (Noua), “Moja Europa” (Europa mea) – impreuna cu Iuri Andruhovici, “Jadac do Babadag” (Calatorind spre Babadag), “Fado”. Din 1987 a parasit Varsovia pentru Wolowiec (un satuc in Muntii Beskizi Inferiori), unde se afla si sediul editurii “Czarne”, pe care o conduce impreuna cu Monika Sznajderman.

Volumele sale sunt traduse in numeroase limbi (germana, franceza, maghiara, olandeza, ceha, engleza, finlandeza, spaniola, rusa, suedeza, ucraineana, italiana, romana).

Andrzej Stasiuk este laureat al mai multor premii literare, respectiv Premiul NIKE (2005) pentru volumul Calatorind spre Babadag, Premiul Fundatiei “Koscielskich”(1995), Premiul Fundatiei Culturale Poloneze (1994).