J. Hillis Miller “Etica lecturii”

29112007_hillis_miller.jpgCarturesti si Editura ART va invita la o intalnire cu profesorul J. Hillis MILLER, unul dintre fondatorii determinismului american, cu prilejul lansarii cartii sale, “Etica lecturii”. Invitati: Paul Cornea, Carmen Musat si Mircea Martin. 29 noiembrie, ora 17:00, Libraria Carturesti Verona.

Abordand problema relatiei intre etic si estetic, una din intrebarile mereu deschise adresate literaturii, J. Hillis Miller nu urmareste sa elaboreze o teorie a interpretarii ce va cauta in produsul actului creator manifestarea unui act moral; dimpotriva, el analizeaza etica demersului interpretativ propriu-zis. Este interpretarea mea morala numai daca respecta cu fidelitate lumea textului? Poate acesta sa se ofere unei astfel de interpretari? Pornind de la definitia conceptului in filosofia kantiana, comparand-o si completand-o apoi cu teoria lui De Man, Miller face o paralela intre etica sociala si o etica a lecturii, asa cum este ea inteleasa de cativa scriitori (George Eliot, Trollope, James si Benjamin) care isi re-citesc propria opera. Ceea ce spune un autor despre textul sau nu este altceva decat un nou text; cel dintai ascunde “lucrul” (The Thing), revelandu-l in acelasi timp. Etica lecturii ramane doar promisiunea ca absenta poate deveni prezenta, imposibilul – posibil; o promisiune a carei implinire va fi permanent amanata.

Profesor de literatura engleza si teoria literaturii la Universitatea Irvine din California, unul dintre fondatorii deconstructivismului american, J. Hillis Miller a fost influentat, in prima parte a carierei sale, de George Poulet (intalnit la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore) si de viziunea despre literatura a scolii geneveze. Din 1972, a predat la Universitatea Yale, unde i-a avut colegi pe Paul de Man, Harold Bloom, Geoffrey Hartman. in 1986 se muta la Universitatea Irvine din California, unde l-a invitat constant pe Jacques Derrida. Printre scrierile sale se numara: Charles Dickens: The World of His Novels (1958), The Disappearance of God (1963), Poets of Reality (1965), Thomas Hardy: Distance and Desire (1970), Fiction and Repetition (1982), The Linguistic Moment (1985), Hawthorne and History (1991), Ariadne’s Thread (1992), Topographies (1995),Others (2001), On Literature (2002).