Dicţionar de Sunete Rare: Plastic People Of The Universe

Dicţionar de Sunete Rare: Plastic People Of The Universe

La data de 6 ianuarie 2012, Ambasada Cehiei la Bucureşti a postat pe Facebook următorul anunț: „Astăzi avem o aniversare importantă care ne reaminteşte că nu am trăit totdeauna într-o țară liberă, şi de asemenea ne reaminteşte puterea interioară a unor oameni care şi-au dedicat viața luptei pentru libertate şi justiție. Au trecut 35 de ani de când un grup de cetățeni cehoslovaci au semnat documentul Charta ’77 în care cereau respectarea drepturilor civice fundamentale în Cehoslovacia comunistă. Unul dintre primii purtatori de cuvânt ai Chartei 77 a fost şi cel mai cunoscut dizident ceh, regretatul Václav Havel.” Semnatarii Chartei ’77 le cereau autorităților comuniste de la Praga să-i elibereze din închisoare pe membrii trupei Plastic People Of The Universe, a căror aparentă vină era aceea că se încăpățânau să cânte rock psihedelic. Plastic People Of The Universe subiectul celui mai recent episod Dicționarului De Sunete, realizat şi prezentat de Lucian Ştefănescu. Pentru a asculta rubrica pe site-ul RFE/RL, clic aici.

Foto preluare: RFE/RL.

Lucian STEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Ascultă muzica şi radio “Europa Liberă” de la vîrsta de 11 ani (1970). De la vîrsta de 32 de ani (1991) lucrează la radio “Europa Libera”. A scris poezie la “Echinox”, a jucat teatru la “Ars Amatoria & Fiii”, a relatat din Chişinău pentru “Caţavencu” (prima serie) despre declararea independenţei Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

A luat peste o mie de interviuri (John McLaughlin, Harry Tavitian, Sofa Surfers, Fanfara Ciocarlia, Mircea Ivanescu, Dan Deşliu, Emil Hurezeanu, Traian Basescu, CP Tariceanu, Dinu Patriciu, baroneasa Emma Nicholson, congresmanul american Christopher Smith etc). Bea bere la Praga, se plimbă cu bicicleta prin toată Cehia, dă de mâncare lebedelor de pe lacul din parcul central al Clujului, mănâncă mici la Bucureşti. Şi in tot acest timp scrie un Dicţionar de sunete. De sunete rare.